SATOA Kuopio Food Festival 2023 tarjoaa monipuolisen herkutteluvalikoiman – ravintoloiden menut on nyt julkistettu!

16.08.2023

SATOA Kuopio ruokafestivaali valloittaa Kauppakadun 13 erilaisen ruokaravintolan voimin elokuun viimeisenä viikonloppuna. Ravintolat ovat nyt julkaisseet tapahtumaan myyntiin tulevat herkut ja kattaus on monipuolinen!  SATOA -tapahtumien herkuttelujen kantavana teemana on Sadonkorjuu ja paikalliset ruokatuotteet. Luvassa on jälleen kerran kattava otos pohjoissavolaista ruokakulttuuria.

Ravintoloiden yhteismenu on ladattavissa täältä: SATOA 2023 menu

Makuja läheltä ja kaukaa

Vaikka raaka-aineet ovat kotoiset, löytyy makuja myös kauempaa; El Barillon tarjoamat tapakset tulevat espanjalaisesta ja Sweetownin sushit ja bunsit taiwanilaisesta makumaailmasta. Kuopiolainen Ketoinen puolestaan tuo maisteltavaksi viljattomat flatterit sekä suolaisina että makeina, ja Hodarikojun Kalakukkokoira päivittää savolaisen perinneruokamme ihan uudelle tasolle. VS ravintolat, Viikinkiravintola Harald, Puijon Torniravintola, Harri’s Food Factory, Sawohouse ja Bierstube ovat kokeneita SATOA -konkareita, joiden keittiömestarit ovat taas päästäneet luovuutensa irti ja loihtineet parastaan tarjolle. Minitar -jäätelökoju takaa viilennystä jäätelödrinkeillään ja -annoksillaan kuumanakin päivänä. Mielenkiintoisia uusia ravintoloita ovat Tahkon laelle kohoava Havu Kitchen&Bar, joka saapuu antamaan ennakkomaistiaisia ruokafilosofiastaan SATOA vieraille sekä Tuovilanlahden kauniissa kylämaisemissa asusteleva Wanha Tietola, joka tuo paikallisesta mallasviljasta leivotut herkkupizzat tarjolle tapahtumaan.

SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolainen ruokafestivaali. Tapahtumissa esillä olevat yritykset ovat Pohjois-Savosta ja annoksissa käytettävät raaka-aineet ovat pääosin paikallisesti toteutettuja.

SATOA Kuopio Food Festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Kauppakadulla 25.-26.8. Aukioloajat pe ja la klo 11-20. Tapahtumassa paikalliset ravintolat myyvät 4-10 euron arvoisia annoksia.

Tapahtuman tuotannosta vastaa Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset. Tapahtumaa tuotetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kuopion kaupungin tuella. Yhteistyössä ovat Meidän Kuopio -tapahtuma ja Elonkorjuujuhla.

Katso lisää

Savolaisuus on makuasia

03.10.2020

Savolaisuus on makuasia!

Pohjois-Savoa viedään nyt maailmankartalle puhtaan ja laadukkaan ruoan ja raaka-aineiden tuottajana. Pohjois-Savossa on rikas ruokakulttuuri, joka perustuu puhtaisiin, paikallisiin raaka-aineisiin, laajaan alkutuotantoon, pitkiin perinteisiin sekä savolaiseen elämäntapaan. Ammattitaitoisten, työhönsä intohimoisesti suhtautuvien keittiömestareiden ja kokkien sekä maakunnallisen markkinointi- ja brändäystyön tuloksena näistä elementeistä on syntynyt kansainvälisen vertailun kestävä gastronominen elämys. Pohjoissavolainen gastronomia on jäänyt vuosien varrella piiloon kansainväliseltä yleisöltä, mutta nyt se on aika nostaa esiin maakuntamme ylpeyden aiheena, kehittämisen välineenä ja yhtenä matkailun vetovoimatekijänä. Savolaisuus on makuasia-hanke on osa hankekokonaisuutta, joka liittyy Pohjois-Savolle myönnettyyn Europian Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-tunnukseen. Kuopion alue on ensimmäinen alue Suomessa, jolle ERG-tunnus on myönnetty, joten Pohjois-Savon on syytä olla erityisen ylpeä siitä.

Savolaisuus on makuasia-hankkeen avulla lähiruoan arvostusta halutaan nostaa erityisesti tulevaisuuden kuluttajien eli lasten, nuorten ja maahanmuuttajien keskuudessa. Lähiruoka voi näkyä koululounaalla, mutta huolestuttavan iso osa pohjoissavolaisista lapsista ja nuorista jättää koululounaan kokonaan syömättä tai syö vain osan koululounaan ateriaosista. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tekemän kouluterveyskyselyn (2017) mukaan esimerkiksi yläkoulussa (8. ja 9. lk), lukiossa (1. ja 2. v) ja ammatillisessa koulutuksessa olevista pohjoissavolaisista nuorista lähes 30 % ilmoitti ettei syö koululounasta päivittäin. Lähiruokaa (vihannekset, marjat ja hedelmät) voitaisiin käyttää kouluissa enemmän mm. välipaloina ja tähän tarkoitukseen kunnat voivat hakea EU:n kouluhedelmätukea. Lisäksi kotona asuvaa ikääntynyttä väestöä pyritään aktivoimaan osallistuttamalla heitä sosiaalisiin ruokailutilanteisiin, jotka takaavat monipuolisen aterian ja tuovat mielekästä ohjelmaa päiviin.

Paikallisten kuluttajien ymmärrystä halutaan lisätä siitä, ettei ole tarvetta lähteä ”Kallavettä kauemmaksi kalaan”. Lähiruoan tunnettuuden paraneminen kuntalaisten keskuudessa nostaa lähiruoan arvostusta ja parantaa tietoa sen saatavuudesta. Hankkeen tavoitteena on samalla tarjota maaseutuyrittäjille uutta tietoa ERG statuksen tuomista uusista yhteistyömahdollisuuksista sekä toimintamalleista. Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

”Pohjois-Savolaisilla lähituottajilla olisi nyt lupa nostaa hankkeen avulla itsensä ylpeänä jalustalle ja heidän toivotaankin ilmiantavansa itsensä, jotta pohjoissavolainen puhdas alkutuotanto saa arvoisensa näkyvyyden” toivoo hankkeen Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen

Lähituottajilla tarjotaan mahdollisuutta lähteä tuotteistamaan tilavierailuita tuotteiksi, mainostamaan omaa tilaa ja suoramyyntiä tai kehittämään lähituotteiden helpompaa saatavuutta kuluttajille sekä ammattilaisille. 19.3. järjestetään koko ruokaketjun toimijoiden kohtaaminen (Ravintola Savonia, Sammakkolammentie 2, 70200 Kuopio), jossa saa tietoa Pohjois-Savon lähi- ja luomutuotemarkkinoista, tutustutaan alueen lähi- ja luomuruokatarjontaan sekä voi keskustella tuotekehityksestä ja yhteistyöstä suoraan ostajan/tuottajan kanssa. Ruokaketjun toimijoiden toivotaan ilmoittautuvan mukaan tapahtumaan 12.3 mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/9AF01CA64D7E7E9B

LISÄTIETOJA: Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Savolaisuus on makuasia-hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi, www.tastesavo.fi, facebook.com/tastesavo.fi

Seuraa