Eeva Mertanen

European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 ruokalähettiläs. Ravintolamestarit: Ravintolat Isä Camillo, Kahvila Kantti, Peräniemen Kasino, Kuopion Klubi, Maxim, Musta Lammas, Pannuhuone Gust. Ranin & Puijon ravintolat.

Mistä sinut tunnetaan?

Minut tunnetaan Ravintolamestareiden toimitusjohtajana, halailijana ja ihmisenä, joka on kutsumusammatissaan. Se on poikinut myös tunnustuksia, kuten Savon Nainen 2021- sekä markkinointiväen Vuoden Mirkku 2019 -palkinnot. Olen erittäin otettu kaikista tunnustuksista. Erityisen ylpeä olen vuoden 2020 Vuoden Nuori Johtaja -kunniamaininnasta, sillä siihen vaaditaan suosittelijoita omasta työpaikasta. On mahtavaa, että oma tiimi uskoo tekemiseen ja siitä vielä saa julkisen tunnustuksen.

Millainen on paras makumuistosi?

Lapsena asuin Irlannissa ja rakastin jo nelivuotiaana sinisimpukoita. Opin jo varhain, että kaikki lautasella olevat maut ovat parhaimmillaan lähellä. Kannattaa aina kokeilla paikallista ruokakulttuuria ja paikallisia raaka-aineita.

Mistä inspiroidut?

Yhdessä tekeminen ja innovointi on parhaita asioita maanpäällä! Elän ja hengitän gastronomiaa niin töissä kuin vapaallakin. Kaikki matkat kietoutuvat aina gastronomian ympärille, mihin kuuluu ruuan lisäksi kulttuuri, taiteet ja ihmiset. Ympäröivät ihmiset inspiroivat minua.

Mikä on Pohjois-Savon alueessa ja ruokakulttuurissa ainutlaatuista?

Alueella parasta on luonnon voima ja ruuan parissa työskentelevien yhteisöllisyys. Tuottajat ovat intohimoisia ja tekevät kaiken rakkaudesta lajiin. Alueen erilaiset mikroilmastot mahdollistavat todella laajat sadot järveltä metsään, pellolle ja puutarhaan. Täällä maailman maut kietoutuvat paikallisiin tuotteisiin.

Minkä ruokaan liittyvän salaisuuden haluat jakaa?

Tiesitkö, että nuori maitohorsma on yhtä herkullista kuin vihreä parsa?

Millaisen paikallisen gastronomisen lahjan veisit tuliaisiksi?

Kolme alueen helmeä samassa paketissa: Record Coffee Companyn Puijo 1963 -kahvia, Virtalan tilan Kuopio Hunajaa ja Taito Shopista kaksi Kuopio-mukia. Tule käymään – me rakastamme tätä aluetta ja olen varma, että sinäkin rakastut siihen.