Elintarvikeyritykset

Pohjoissavolaisia perinteitä

Tunnetuimpia pohjoissavolaisia elintarvikkeita ovat juustot, marjamehut sekä kala-, liha-, ja kasvistuotteet. Luomun ja lähiruuan tuotanto on lisääntynyt alueella voimakkaasti.

Maito, liha ja marjat ovat edelleen Pohjois-Savon vahvoja raaka-aineita. Pohjois-Savo on perinteistä karjatalousaluetta. Tuotanto on jo pitkään painottunut maidon ja naudanlihan tuotantoon. Lihanjalostus on menneinä vuosikymmeninä ollut Pohjois-Savossa merkittävä elinkeino. Mansikantuotantoa on erityisesti Suonenjoen seudulla, jossa mansikkaa on viljelty jo yli 70 vuoden ajan.

LAADUKKAITA TUOTTEITA PIENYRITYKSISTÄ

Monet maakunnan ruoka-alan yrityksistä ovat erikoistuneet ravintoloiden raaka-ainetoimittajiksi. Elintarvikkeita tuotetaan pääosin pienissä yrityksissä, mikä mahdollistaa laadukkaiden ja persoonallisten ruokatuotteiden tuottamisen. Noin puolet pienistä yrityksistä on kotileipomoita, joiden päätuote on ruisleipä. (www.ruokatieto.fi)

Maakunnan alue tunnetaan myös maitomaakuntana - alueella tuotetaan vuosittain yli 300 miljoonaa litraa maitoa! Kuopiossa ja Kiuruvedellä tuotetaan maitoa enemmän kuin missään muualla Suomessa! 

Etsitkö lihan tai kalan tuottajaa tai lähimpää paikallisia elintarvikkeita käyttävää juhlapalveluiden tuottajaa, voit hakea eri kriteereillä yrittäjää yrityshakukoneestamme tai tutustua alueen REKO-toimintaan.

”Kuopion gastronominen osaaminen on maamme huipputasoa. Ruokamatkailu on myös yksi tärkeimmistä nousevista matkailualan trendeistä, johon Kuopion alueen tapahtumissa on viime vuosina panostettu. Paikallista osaamista esille nostavat ruokafestivaalit ja niiden aito pohjoissavolainen imago nostavat kuluttajien keskuudessa myös puhtaita ja monipuolisia raaka-aineita alueelle tuottavan maatalouden arvostusta."

European region of Gastronomy

ERG-statusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuuripääkaupunki -titteliin sillä erotuksella, että European Region of Gastronomy -status kehittää kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä.

REKO - ruokaa tuottajalta

Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO:ssa (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) kuluttajat tilaavat lähiruokatuottajilta ruokaa suoraan ilman välikäsiä. REKO-renkaat toimivat Facebookin kautta suljettuina ryhminään, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan.

Pellolta pöytään

Pohjois-Savon alueella monet paikalliset ravintolat käyttävät ylpeästi paikallisia lähituotteita sekä pienleipomoiden ja panimoiden tuotteita. Etenkin Kuopiolaisessa ruokakulttuurissa paikallisuus ja puhtaat raaka-aineet ovat vahvasti edustettuna.