European Gastronomy Kuopio Region 2020-21 esillä Madventures Suomi - matkaoppaassa

30.10.2020

European Gastronomy Kuopio Region 2020-21 esillä Madventures Suomi  - matkaoppaassa

Matkaopas Suomeen on kotimaan seikkailijan käsikirja maan parhaille pysähdyspaikoille, se on kadotettujen reittien kartta ekologiseen lähimatkailuun. Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff näyttävät syksyllä ilmestyneessä uudessa Madventures Suomi -matkaoppaassa, että elämme mainettaan paremmassa maailmanluokan reissumaassa. Madventures Suomi – matkaopas näyttää maakuntien, kaupunkien ja kylien oudoimmat tapahtumat, käymisen arvoiset kuppilat ja vaikuttavimmat luonnonkohteet. Kirjan tarkoitus on vastata esimerkiksi siihen, miten pitkän perutun Barcelonan viikonlopun voi muuntaa vielä paremmaksi elämykseksi kotimaassa.

Opuksessa vinkataan Pohjois-Savon kiinnostavia matkakohteita, avataan alueen herkullisista tarjontaa sekä kerrotaan myös siitä, miten Riku muuttui kultaiseksi ja ymmärsi lintujen laulun syötyään savolaisen kokin ruokaa. Kokki oli Aki Hiltunen (Kuopion alueen ERG-ruokalähettiläs), joka valmisti aterian vieraiden kanssa paikallisista raaka-aineista: savustettua kuhaa, paikallisella tillivodkalla pikkelöityjä kasviksia sekä kesäkauden sikliä. Tarinan voi myös lukea Helsingin Sanomien Matka-osiossa ja itse opukseen pääsee käsiksi lähimmässä kirjakaupassa. 

Yhteisvoimin tunnetuksi   

Kesällä 2020 ERG Juhlavuosi-hanke suunnitteli ja toteutti yhteistyössä Kuopio-Tahko Markkinoinnin sekä Tahko MTB:n kanssa päivän, jossa esiteltiin alueen ruokamatkailutuotteita ja luotiin yhdessä viestintämateriaalia Pohjois-Savon alueelle. Useiden eri toimijoiden ja yritysten välinen yhteistyö ja päivän pilotointi tuotti edellä mainittuja tuloksia, ja niiden myötä Pohjois-Savo nousi suomalaisten tietouteen hyvän ruuan Mekkana.

Kesäkuussa tuli Kuopio-Tahkon ja ERG-hankkeen yhteisessä palaverissa esiin, että suuren suosion saanut Tahko MTB tapahtuma toteutuu virtuaalisesti koronarajoitusten takia kesällä 2020. Tahko MTB oli innostanut suomalaisia osallistumaan pyöräilypäivään virtuaalisesti ja kutsui paikan päälle vain muutamia vieraita. Kuopio-Tahko olisi mukana tapahtuman aikana ja tarkoitus oli tuottaa materiaalia aluemarkkinointia varten virtuaalitapahtuman videoinnin sekä viestinnän lisäksi. Yhteistyötapaamisessa virisi keskustelua siitä, miten voisimme tehdä yhteistyötä sekä tuoda alueemme parhaimpia puolia esille yhdessä.

Kuvassa: Riku Rantala, Mikko "Peltsi" Peltola, Tom Nylund ja Aki Hiltunen Panorama Barin maisemissa, kesä 2020. 

Kesän kuumimpana päivänä Tahko MTB-virtuaalitapahtuman kutsumana Madventures ohjelmaa luotsaava Riku Rantala, televisiosta ja radiosta tunnettu Mikko “Peltsi” Peltola sekä Euroviisujenkin juontajana toiminut Tom Nylynd osallistuivat virtuaaliseen pyöräilytapahtumaan. Tahko MTB Riding Day huipentui pyöräilyn teemapäivään 27.6. Tahko MTB:n hengessä joka puolella Suomea, tapahtumaan pystyi osallistumaan ajamalla valitsemansa mittaisen lenkin missä päin tahansa Suomea.

Päivä Panorama Barin maisemissa

Vieraat kutsuttiin myös kokkaamaan alueen huippuosaajien kanssa huikeisiin näkymiin Panorama Bar Tahkolle ja samalla tutustumaan pohjoissavolaiseen ruokakulttuuriin. Panorama Barin Rosvopaistimestari Esa Pänkäläinen opasti vieraita rosvopaistin saloihin (Katso myös video: Näin tehdään Tahkolla Rosvopaistia) ja Kuopion alueen ERG-ruokalähettiläs Aki Hiltunen (VS Ravintolat) kesäisen raikkaan menun paikallisista raaka-aineista.

Videon päivästä voi katsoa tästä

Mukana tapahtumapäivän toteutuksessa olivat Kuopio-Tahko, Tahko MTB, Panorama Bar, RPS Brewing, Lignell & Piispanen, VS Ravintolat/Aki Hiltunen, Ravintola Panza/Erno Vainanen ja ERG Juhlavuosi -hanke.

Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi -hankkeen tuottaja, toteaa päivästä ja sen jälkimainingeista seuraavaa: 

Oli yksi kesän kuumimpia päiviä esitellä alueen vastuullisia ruoka-alan osaajia Panorama Barin upeissa maisemissa Tahkovuorelta Syväri-järvelle. Akin kokkikoulussa vieraat valmistivat alkuruuan ja pääruokana tarjottiin Panorama Barin rosvopaistia. Rosvopaistille Panoramalle pääsee talvella jopa lumikissalla lumitilanteen sen salliessa. Erno hyödynsi alkudrinkkien teossa Lignell & Piispasen Metsä-Ginin yrttipohjaa ja tukusta saatuja ylijäämäsitruunoita. Myös Aki sai kiitosta siitä, että käytti tyylinsä mukaan esimerkiksi kukkakaalin lehtineen. Akin kokkikoulu ja Ernon drinkkikoulu kuuluvat Taste Savon Makumatkoihin, jotka ovat saatavilla yrityksille ja pienille ryhmille, vaikka juhliin, lahjaksi tai muuksi ohjelmaksi."

ERG Juhlavuosi hankkeen työntekijät olivat rakentamassa pyöräilytapahtuman rennompaa osuutta, johon kuului esimerkiksi Panorama Barissa tapahtuva ohjelma ja alueen somistus. Kokonaisuudessaan se käsitti Akin kokkikoulun, Ernon drinkkikoulun ja illallisen Rantalan, Peltolan ja Nylundin perheille sekä MTB:n keskeisille toimijoille. Mukana päivän tarjoiluissa olivat myös paikalla RPS Brewing ja Lignell ja Piispanen.

Madventures

Madventures on matkailuohjelma, jossa Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff matkustavat ympäri maapalloa ja esittelevät erilaisia kulttuureita ja ilmiöitä. Ohjelma keskittyy erityisesti niin sanottuun reppumatkailuun. Pääasiallisena juontajana toimiva Rantala käyttää puheessaan runsaasti slangitermejä. National Geographic Society osti ohjelman TV-oikeudet marraskuussa 2009 ja lähetti sarjaa National Geographic Adventure -kanavallaan. Madventuresista tuli näin ollen kaikkien aikojen laajimmalle levinnyt suomalainen televisio-ohjelma. Madventures-brändistä on julkaistu myös viisi kirjaa. Rantala ja Milonoff toimittavat nykyään Ylelle Docventures-nimistä dokumenttielokuvien ympärille rakennettua sarjaa sekä Neloselle Mad Cook show’ta. Riku Rantala ja Tunna Milonoff palasivat televisioruutuihin Madventures Suomi -sarjalla vuonna 2020.

Gimmeyawallet Productions Ltd on palkitun, kansainvälisesti arvostetun tv-tuotannon takana. Yhtiö on tuottanut sisältöä kansainvälisille medioille, kuten Netflix, National Geographic, Scripps Network, Viacom, Sanoma ja Bonnier.

European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on ensimmäisenä alueena Suomessa saanut arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota juhlitaan vuosina 2020-2021. ERG -tunnuksen puitteissa Pohjois-Savon ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nostetaan valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Juhlavuoden ohjelma jaksottuu ja painottuu luonnon rytmin mukaisille teemaviikoille sisältäen tapahtumia ja festivaaleja, marjastus- ja sienestysretkiä, piknikkejä, kokkauskursseja, työpajoja, pop up -ravintoloita, tastingejä, kulttuurin, hyvinvoinnin ja ruuan yhdistäviä tapahtumia sekä uudenlaisia ruokaelämyksiä. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu lisäksi aivan uudenlaisia paikallisten yritysten ja yhdistysten ryhmille tuottamia makumatkoja.

Kuopio-Tahko

Kuopio-Tahko markkinointi on alueiden matkailun yhteismarkkinointia koordinoiva ja toteuttava markkinointiyhtiö, jossa on osakkaina ja jäseninä iso joukko alueen matkailuyrityksiä. 

Tahko MTB

Tahko MTB on vuosien varrella kasvanut Suomen suurimmaksi maastopyöräilytapahtumaksi, johon osallistuu vuosittain 2000 innokasta maastopyöräilijää. Vuonna 2020 tapahtuma toteutettiin virtuaalisesti korona-rajoitusten takia. 

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa