ERG 2020-21 Juhlavuoden ohjelmassa: ANTI-festivaali 2020

21.10.2020
ANTI Festivaali 27.10. – 1.11.2020 esittelee ruokateemaisen kattauksen ja ohjelmistollaan lähestyy ruokateemaa provokatiivisista ja ainutlaatuisista näkökulmista.

ANTI-festivaalin projektit vaihtelevat intiimeistä yhteisöllisiin, meille avautuu ikkuna tuntemattomien elämään ja saamme tilaisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Syömme yhdessä, ajattelemme yhdessä, kävelemme yhdessä, ja olemme yhdessä tavalla, joka ei ehkä ole ollut toviin mahdollista. Ympäri maailmaa tulevien taiteilijoiden teokset ottavat haltuunsa kaupungin julkisia tiloja - koteja, kauppoja, toreja, yrityksiä, metsiä, järviä. Yleisö ja erilaiset yhteisöt pääsevät arjen keskellä osaksi teoksia - tekemään ja kokemaan niitä. 

Ruoka on henkilökohtainen, yksityinen, vahvasti sosiaalinen, julkinen, poliittinen aihe; se puhuttelee teollisuutta ja tuotantoa sekä mikrotason, paikallista, kansallista ja kansainvälistä taloutta ja ekosysteemejä; se on yhtä aikaa globaali ja kotimainen.  

Tämän vuoden festivaalin teemaa – ruokaa – alettiin pohtia jo joitakin vuosia sitten. Teema kattaa ruoan lisäksi siihen liittyvän ruoanlaiton, syömisen, kasvattamisen, maanviljelyn, tarjonnan – lista on pitkä, ruoka on elämän keskiössä. Ruoka on henkilökohtainen, yksityinen, vahvasti sosiaalinen, julkinen, poliittinen aihe; se puhuttelee teollisuutta ja tuotantoa sekä mikrotason, paikallista, kansallista ja kansainvälistä taloutta ja ekosysteemejä; se on yhtä aikaa globaali ja kotimainen; se on usein, ehkä aina, sukupuolitettu; se liittyy kehoihimme, tapaamme nähdä muut ihmiset sekä tapaamme kokea itsemme. Tiedämme nyt paremmin kuin koskaan ennen koko ihmiskunnan historian aikana, että ravintoon liittyvät virheet voivat johtaa ihmiskunnan tuhoon. Tiedämme myös, että kun meiltä viedään pois mahdollisuus istahtaa yhdessä aterian äärelle ystävien tai perheenjäsenten kanssa, jokin on pahasti pielessä: haluamme syödä yhdessä – se on inhimillistä ja tuntuu hyvältä. … 

 Tehdään jotakin, mikä on ollut kovin vaikeaa tänä vuonna: kokoonnutaan yhteen. Tehdään niin samalla tiedostaen, että monet ihmiset ympäri maailmaa eivät pysty tällä hetkellä samaan, että me olemme onnekkaita, koska meille se on mahdollista, ja arvostamme kokemusta uudella tavalla - olemmehan muillakin elämänalueilla oppineet, ettei yksinkertaisia nautintoja kannata pitää itsestäänselvyyksinä. Ei sillä, että ANTI-festivaali olisi yksinkertainen: se on monimutkainen, intensiivinen, tuhti ja aromaattinen nautinto niille, jotka suosivat täysin poikkeuksellisia makuja,” kirjoittavat taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan.  

19. ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään osana European Region of Gastronomy Kuopio -juhlavuotta (2020-2021). Juhlavuoden koordinoivat ProAgria Itä-Suomi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ja Savonia-ammattikorkeakoulu, jotka ovat ANTI-festivaalin 2020 pääyhteistyökumppanit.  

ANTI-festivaalilla on aina kyky yllättää ja herättää pohtimaan asioita eri näkökulmista. Festivaali myös opettaa meille uuden ja vieraan kohtaamista, ja suvaitsevaisuutta taideteoksillaan. ” Ilona Sares, Kuopion alueen European Region of Gastronomy -kokonaisuus.

Poimintoja ohjelmistosta:
  • Of all the people in the world, Kuopion kaupunginkirjasto. Lue lisää
  • Nimikkokakut – Cakes for thought – leivontatyöpajat Talouskoululla + Nimikkokakkuja myynnissä Kahvila Kanelissa. Lue lisää.
  • Descending – kahviseremonia Puijon metsässä. Lue lisää. 
  • Encounterin taste, lähteet, luonnon vedet, kaupungillaLue lisää

Ohjelmisto kokonaisuudessaan on luettavissa täällä


ANTI-festivaali  

ANTI – Contemporary Art Festival on nykytaiteen festivaali, joka järjestetään vuosittain Kuopiossa. Yleisölle maksuton ANTI keskittyy julkisiin tiloihin tehtyihin paikkasidonnaisiin teoksiin. Tapahtuma on esittänyt ja tilannut teoksia maailman kiinnostavimmilta taiteilijoilta Euroopasta, Yhdysvalloista, Australiasta, Meksikosta, Japanista ja johtavilta taiteilijoilta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Islannista.  

Vuodesta 2002 lähtien ANTI-festivaalilla on esitetty sekä suomalaisten että kansainvälisten taiteilijoiden live art, ääni- ja kuvapohjaista sekä tekstiin perustuvaa taidetta. Teosten lisäksi festivaalin yhteydessä järjestetään seminaareja, työpajoja sekä festivaaliklubeja. Historiansa aikana ANTI-festivaali on kerännyt yli 50 000 kävijää. Kansainvälisenä festivaalina ja Suomen keskeisimpänä live art -taiteen esitysfoorumina ANTI muodostaa kohtaamispaikan taiteen suhteesta ja hahmottumisesta eri arkipäivän tiloissa kiinnostuneiden taiteilijoiden ja yleisön välillä.  

ANTI-festivaali on saanut tunnustusta toiminnastaan jo useampana vuonna. Vuonna 2006 festivaali sai Valtion taidepalkinnon ja vuonna 2007 Kuopion kaupungin esimerkillisesti toimivan ryhmän kunniakirjan. 

Lisätietoja ANTI-festivaalista antaa:  Elisa Itkonen, ANTI-päällikkö, puh 050 305 2005, elisa@antifestival.com 


ERG 2020-21 Elämää luonnon rytmin mukaan

Kuopion alue, Pohjois-Savon maakunta on saa­nut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota juhlitaan vuosina 2020-2021. Mualiman kulinaarinen napa ja Euroopan herkullisimmat vuodet 2020-21 nostavat puhtaan luonnon ja lähiruoka lautaselle. Parrasvaloissa komeilevat herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. Alueen persoonallista, innovatiivista sekä vastuullista ruokakulttuuria viedään aktiivisesti myös maailmalle.

Juhlavuosien ohjelmassa on gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia ja sisältöjä jotka jaksottuvat sekä painottuvat teemaviikoille. Kantavaksi kattoteemaksi juhlavuoden ohjelmassa nousevat luonnosta saatavat raaka-aineet; marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus eli yhdellä sanalla englanniksi foraging. Teemaviikoilla ohjelmassa on esimerkiksi marjastus- ja sienestysretkiä, piknikkejä, kokkauskursseja, työpajoja, pop up -ravintoloita, ruokamatkapaketteja sekä ruokafestivaaleja. Ohjelmatarjonta päivittyy viikoittain.

European Region of Gastronomy -statusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuu­ripääkaupunki -titteliin sillä erotuksella, että tunnustus kehittää monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä. Tunnustus painottaa vastuullisuutta, lähiruoan käyttöä, paikallista kulttuuria sekä pienten ja keskisuurten yritysten välistä yhteistyötä.

Lisätietoja ERG Juhlavuoden ohjelmasta antaa:
Taina Laitinen, tuottaja, puh 044 430 9922, taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi 

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa