Ruokatuottajat

Yksi Euroopan maukkaimmista maakunnista

Tunnetuimpia pohjoissavolaisia elintarvikkeita ovat juustot, marjamehut sekä kala-, liha-, ja kasvistuotteet. Luomun ja lähiruuan tuotanto on lisääntynyt alueella voimakkaasti. Pohjois-Savo on sai European Region of Gastronomy tunnustuksen vuosille 2020-21.

Maito, liha ja marjat ovat edelleen Pohjois-Savon vahvoja raaka-aineita. Pohjois-Savo on perinteistä karjatalousaluetta. Tuotanto on jo pitkään painottunut maidon ja naudanlihan tuotantoon. Lihanjalostus on menneinä vuosikymmeninä ollut Pohjois-Savossa merkittävä elinkeino. Mansikantuotantoa on erityisesti Suonenjoen seudulla, jossa mansikkaa on viljelty jo yli 70 vuoden ajan.

LAADUKKAITA TUOTTEITA PIENYRITYKSISTÄ

Monet maakunnan ruoka-alan yrityksistä ovat erikoistuneet ravintoloiden raaka-ainetoimittajiksi. Elintarvikkeita tuotetaan pääosin pienissä yrityksissä, mikä mahdollistaa laadukkaiden ja persoonallisten ruokatuotteiden tuottamisen. Savolainen rieska on pyöreä, pullea, muhkea ja hieman hapan. Noin puolet pienistä yrityksistä on kotileipomoita, joiden päätuote on ruisleipä. Myös rieska on edelleen savolaisen ruokapöydän vakioherkku. Savolainen rieska on pyöreä, pullea, muhkea ja hieman hapan. (www.ruokatieto.fi)

”Kuopion gastronominen osaaminen on maamme huipputasoa. Ruokamatkailu on myös yksi tärkeimmistä nousevista matkailualan trendeistä, johon Kuopion alueen tapahtumissa on viime vuosina panostettu. Paikallista osaamista esille nostavat ruokafestivaalit ja niiden aito pohjoissavolainen imago nostavat kuluttajien keskuudessa myös puhtaita ja monipuolisia raaka-aineita alueelle tuottavan maatalouden arvostusta."

Paikallisen ruoan tuottajat

Lähiruokaohjelmassa lähiruualla tarkoitetaan erityisesti paikallisruokaa, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, joka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella.

KATSO TÄSTÄ:

REKO - ruokaa tuottajalta

Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO:ssa (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) kuluttajat tilaavat lähiruokatuottajilta ruokaa suoraan ilman välikäsiä. REKO-renkaat toimivat Facebookin kautta suljettuina ryhminään, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan.

KATSO TÄSTÄ:

Pellolta pöytään

Pohjois-Savon alueella monet paikalliset ravintolat käyttävät ylpeästi paikallisia lähituotteita sekä pienleipomoiden ja panimoiden tuotteita. Etenkin Kuopiolaisessa ruokakulttuurissa paikallisuus ja puhtaat raaka-aineet ovat vahvasti edustettuna. 

KATSO LISÄÄ