Savonian Secret palkittiin taas kansainvälisessä ruokaelokuvakilpailussa

28.09.2021

Savonian Secret palkittiin taas kansainvälisessä ruokaelokuvakilpailussa. Se valittiin koko kansainvälisen 2021 Food Film Menu-kilpailun kolmanneksi parhaaksi ruoka-aiheiseksi lyhytelokuvaksi. Kilpailun järjesti IGCAT (kansainvälinen gastronomian, kulttuurin, taiteen ja matkailun instituutti) yhteistyössä Euroopan ja Maailman Gastronomisten alueiden foorumin kanssa.

Samuli Hahlin (BrainyDay Visual) ohjaama elokuva esittelee Pohjois-Savon gastronomista aarreaittaa, jossa ihmiset elävät luonnon rytmin mukaan - työskennellen itselleen ja rakkailleen.

Lyhytelokuva voitti aikaisemmin kilpailussa Historialliset ruokareitit ja ruokaperinteet-kategorian. Tuomariston kommentein: "Savonian Secretissä on kaunista tarinallista ja kuvallista kerrontaa, joka välittää rakkautta ja rauhaa alueesta. Se on runsas esitys alueen ruoka- ja viljelyperinteistä." Tarina vie katsojat alueen gastronomian alkulähteille paljastamalla sen maukkaan ja monipuolisen salaisuuden. Elokuva luo kunniaa pohjoissavolaiselle ruokakulttuurille, raaka-aineille ja tuottajille.

Uutinen 15.9. https://www.tastesavo.fi/uutiset/savonian-secret-menestyi-kansainvalisessa-food-film-menu-%E2%80%93kilpailussa

Food Film Menu 2021 -voittajien julkistaminen tapahtui EATSA Art and Tourism Film Festivalilla Penichessä (Portugali) 27.9.2021, ja se lähetettiin suorana YouTubessa kansainväliselle yleisölle. Food Film Menu 2021 sisälsi 8 kategoriaa, ja koko kattauksesta valittiin koko kilpailun parhaat sijoille 1,2 ja 3. Kilpailun raati koostui elintarvike-, kulttuuri- ja elokuva -alan asiantuntijoista. Näistä muodostuu yhdessä Food Film Menu 2021, joka esitetään eri elokuvafestivaaleilla ympäri Eurooppaa. Näin Pohjois-Savo ja Suomi saa näkyvyyttä myös kansainvälisesti kiinnostavana ruokamatkailukohteena.  Yhteistyössä ovat Astra Film Festival, Aarhus FoodFilmFestival, Girona Film Festival ja Kosmorama Trondheim International Film Festival. Lisätietoja: https://igcat.org/projects/food-film-menu/

Paras eurooppalainen elokuva kokonaisuudessaan -palkinnon sai A Food and Love Story (Menorca, Euroopan gastronominen alue 2022), ruokaan liittyvät vierailijakokemukset tai gastronoisten alueiden ruokalahjat-kategoriasta, ja toiseksi parhaaksi palkittiin Trondheim-Trøndelag-New Horisons (Trondheim-Trøndelagista, Euroopan gastronominen alue 2022), voittaja ruoka ja vastuullisuus-kategoriasta.

Savonian Secret-lyhytelokuvan on tuottanut Savonia-AMK:n hallinnoima Savolaisuus on makuasia-hanke, jonka tavoitteena on nostaa lähiruuan ja alkutuottajien arvostusta niin paikallisesti, kansallisesti kuin myös kansainvälisestikin. Se on osa Pohjois-Savolle myönnettyä European Region of Gastronomy-tunnuksen ympärille kietoutuvaa hankekokonaisuutta. Maakunta on tunnettu puhtaista raaka-aineista, elinvoimaisesta maataloudesta ja edistyksellisistä ruoka- ja elintarvikealan toimijoista. Tunnuksen myötä alueen asema modernina, monimuotoisena ja perinteitä kunnioittavana gastronomisena alueena vahvistuu edelleen, ja kantavana teemana onkin elämä luonnon rytmin mukaan.   

Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen kertoo: ”Savonian Secret-lyhytelokuva on tarinallinen brändivideo, jolla haluamme herättää paikallisissa kotiseutuylpeyttä samalla puhutellen myös kansallista sekä kansainvälistäkin yleisöä, ja lisätä alueen houkuttelevuutta. Ennen kaikkea elokuvassa halusimme nostaa pohjoissavolainen alkutuotanto sen ansaitsemalle paikalle kirkkaimpiin parrasvaloihin, ja kiittää tuottajia upeasta ja vaativasta työstä, joka mahdollistaa meille maailman parhaiden raaka-aineiden käytön niin koti- kuin ammattikeittiöissäkin. Pohjois-Savo on ollut pitkään piilossa pidetty salaisuus, jonka halusimme nyt jakaa koko maailmalle! Kiitokset voitosta kuuluu kaikille esiintyjille, yhteistyökumppaneille ja paikallisille yrittäjille, jotka mahdollistitte tämän videon onnistumisen.”  

Lisätietoja:   

Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, puh 044 785 5580, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi  

Savolaisuus on makuasia/ERG: https://www.tastesavo.fi/savolaisuus-on-makuasia  

Savonian Secret YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=FJBk3UU_yRU  

Kuvia videosta: https://www.dropbox.com/sh/bajtul74hm69q05/AADkT6vrBXBoFjKRwzv8ORTfa?dl=0 ja ruokakuvat loppukohtauksesta: https://www.dropbox.com/sh/oqzf390k3njiolo/AAAWJanqwfyreCjGk7tMt2-Ba?dl=0  

Euroopan Ruokamaakunnan kattaus 2020-21 www.tastesavo.fi  

BrainyDay Visual https://brainyday.fi/tarinamme  

Info: European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus vuosille 2020-21 Pohjois-Savon ja Kuopion alueella on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja on verrattavissa Euroopan Kulttuuripääkaupunki-titteliin. Maailman ruokamatkaliiton (WFTA) viime vuonna tekemässä tutkimuksessa 86 prosenttia matkailijoista kertoi, että heidän matkakohdevalintaansa vaikuttaa sen ruoka- ja juomatarjonta.  Tunnustus on askel pitkäjänteisessä kehitystyössä kohti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettua Pohjois-Savon ruokamaakuntaa sekä houkuttelevaa ruokamatkailun kohdetta.  ERG -tunnustuksen myöntää eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto IGCAT, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SawoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä.   

Katso lisää

Savolaisuus on makuasia

03.10.2020

Savolaisuus on makuasia!

Pohjois-Savoa viedään nyt maailmankartalle puhtaan ja laadukkaan ruoan ja raaka-aineiden tuottajana. Pohjois-Savossa on rikas ruokakulttuuri, joka perustuu puhtaisiin, paikallisiin raaka-aineisiin, laajaan alkutuotantoon, pitkiin perinteisiin sekä savolaiseen elämäntapaan. Ammattitaitoisten, työhönsä intohimoisesti suhtautuvien keittiömestareiden ja kokkien sekä maakunnallisen markkinointi- ja brändäystyön tuloksena näistä elementeistä on syntynyt kansainvälisen vertailun kestävä gastronominen elämys. Pohjoissavolainen gastronomia on jäänyt vuosien varrella piiloon kansainväliseltä yleisöltä, mutta nyt se on aika nostaa esiin maakuntamme ylpeyden aiheena, kehittämisen välineenä ja yhtenä matkailun vetovoimatekijänä. Savolaisuus on makuasia-hanke on osa hankekokonaisuutta, joka liittyy Pohjois-Savolle myönnettyyn Europian Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-tunnukseen. Kuopion alue on ensimmäinen alue Suomessa, jolle ERG-tunnus on myönnetty, joten Pohjois-Savon on syytä olla erityisen ylpeä siitä.

Savolaisuus on makuasia-hankkeen avulla lähiruoan arvostusta halutaan nostaa erityisesti tulevaisuuden kuluttajien eli lasten, nuorten ja maahanmuuttajien keskuudessa. Lähiruoka voi näkyä koululounaalla, mutta huolestuttavan iso osa pohjoissavolaisista lapsista ja nuorista jättää koululounaan kokonaan syömättä tai syö vain osan koululounaan ateriaosista. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tekemän kouluterveyskyselyn (2017) mukaan esimerkiksi yläkoulussa (8. ja 9. lk), lukiossa (1. ja 2. v) ja ammatillisessa koulutuksessa olevista pohjoissavolaisista nuorista lähes 30 % ilmoitti ettei syö koululounasta päivittäin. Lähiruokaa (vihannekset, marjat ja hedelmät) voitaisiin käyttää kouluissa enemmän mm. välipaloina ja tähän tarkoitukseen kunnat voivat hakea EU:n kouluhedelmätukea. Lisäksi kotona asuvaa ikääntynyttä väestöä pyritään aktivoimaan osallistuttamalla heitä sosiaalisiin ruokailutilanteisiin, jotka takaavat monipuolisen aterian ja tuovat mielekästä ohjelmaa päiviin.

Paikallisten kuluttajien ymmärrystä halutaan lisätä siitä, ettei ole tarvetta lähteä ”Kallavettä kauemmaksi kalaan”. Lähiruoan tunnettuuden paraneminen kuntalaisten keskuudessa nostaa lähiruoan arvostusta ja parantaa tietoa sen saatavuudesta. Hankkeen tavoitteena on samalla tarjota maaseutuyrittäjille uutta tietoa ERG statuksen tuomista uusista yhteistyömahdollisuuksista sekä toimintamalleista. Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

”Pohjois-Savolaisilla lähituottajilla olisi nyt lupa nostaa hankkeen avulla itsensä ylpeänä jalustalle ja heidän toivotaankin ilmiantavansa itsensä, jotta pohjoissavolainen puhdas alkutuotanto saa arvoisensa näkyvyyden” toivoo hankkeen Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen

Lähituottajilla tarjotaan mahdollisuutta lähteä tuotteistamaan tilavierailuita tuotteiksi, mainostamaan omaa tilaa ja suoramyyntiä tai kehittämään lähituotteiden helpompaa saatavuutta kuluttajille sekä ammattilaisille. 19.3. järjestetään koko ruokaketjun toimijoiden kohtaaminen (Ravintola Savonia, Sammakkolammentie 2, 70200 Kuopio), jossa saa tietoa Pohjois-Savon lähi- ja luomutuotemarkkinoista, tutustutaan alueen lähi- ja luomuruokatarjontaan sekä voi keskustella tuotekehityksestä ja yhteistyöstä suoraan ostajan/tuottajan kanssa. Ruokaketjun toimijoiden toivotaan ilmoittautuvan mukaan tapahtumaan 12.3 mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/9AF01CA64D7E7E9B

LISÄTIETOJA: Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Savolaisuus on makuasia-hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi, www.tastesavo.fi, facebook.com/tastesavo.fi

Seuraa